De wespenstichting in de media

De Wespenstichting probeert via allerlei kanalen het imago van de wespen te verbeteren. Via Twitter wordt informatie over sociale wespen gedeeld en worden vragen beantwoord. Ook worden er op aanvraag lezingen en interviews gegeven. Hieronder een greep uit de interviews en mediaoptredens van de afgelopen jaren.

Binnenstebuiten

"Volgens wespenvriend Sjoert heeft dit insect onterecht een slecht imago. Hij zet zich ervoor in om te laten zien dat de wesp een fascinerend en nuttig insect is."

11 oktober, 2023

Trouw

"Wespenliefhebbers willen een verbod op het verdelgen van wespen"

20 augustus 2023

RTV Noord

Echtpaar uit Stad omarmt hoornaars in eigen schuur: 'Het nest wordt steeds mooier, echt een kunstwerk'.

31 augustus, 2022.

Oog TV

Bewoners treffen nest van Europese hoornaar aan in schuur: “Men bouwde een kooi van gaas”

31 augustus, 2022.

Nederlands Dagblad

"Sjoert Fleurke heeft twintig wespennesten in zijn tuin en zorgt daar met grote liefde voor."

26 augustus, 2022.

De Nacht van KRO-NCRV

Kort interview (2:40:14) over de jaarlijkse wespenoverlast in de zomer.
22 augustus, 2022.

De Correspondent

"Dit weekend: de eerste Nationale Wespentelling. Tel mee!"
19 augustus, 2022.

Trouw

"Wespen zijn er niet op uit om jou te steken."

9 augustus, 2022.

NRC

"Binnen drie dagen is het hele nest met al die nuttige wespen dood".
31 juli, 2022.

De Wild in de Middag

Wespenvriend, Sjoert Fleurke geeft tips voor tijdens de wespenplaag.

27 juli, 2022.

Kidsweek

Wespen: grote kans dat jij er geen fan van bent. Maar de beestjes beleven dit jaar wel een topseizoen. Volgens Sjoert Fleurke, ook wel De Wespenvriend genoemd, is dat juist goed nieuws. ‘Wespen zijn heel nuttig.’
15 juli, 2022

Nieuwsweekend

"Als we alle nieuwsberichten moeten geloven gaan we een wespenrijke zomer tegemoet. Er wordt gesproken over plagen, wespennesten zo groot als basketballen en agressieve wespen. Maar wat is er nou echt waar? En hoe brengen we deze zomer vredelievend met de wesp door? Sjoert Fleurke, alias De Wespenvriend, is bij ons."
9 juli, 2022.

Artikel in Dierplagen Informatie

In het december nummer van het vakblad voor plaagdierbeheersers "Dierplagen Informatie" dat uitgegeven wordt door het KAD Wageningen is een artikel van ons gepubliceerd waarin wordt betoogd om het gifgebruik tegen wespen te reduceren en waarin alternatieve methodes tegen wespenoverlast, zoals verplaatsing van wespennesten, worden beschreven.

Te gast bij Radio 5

In het programma Lunch Lekker met Daniel dekker op 24 augustus 2021 kwam het onderwerp wespen aan de orde en was ik te gast om een en ander over wespen te vertellen. Eerder op de dag was ik ook al te gast bij Radio 538 bij de Ochtendshow omstreeks 7:20 uur.
https://www.nporadio5.nl/fragmenten/lunch-lekker/0580aec8-b09e-4f84-98a2-394ab5d879ce/2021-08-24-sjo...

Solitaire bijen in Elburg

Op het plein voor het gemeentehuis van Elburg is een groot aantal solitaire bijen bezig met het graven van holletjes tussen de stenen. Deze bijen zijn volkomen ongevaarlijk maar sommige bezoekers denken dat het wespen zijn en durven nauwelijks het plein te betreden. In dit item wordt ik geïnterviewd om onder andere over het nut van wespen te spreken en over het onverdiend slechte imago van de wesp.
https://www.gld.nl/nieuws/7354038/wespen-zijn-volgens-deze-liefhebber-helemaal-niet-gevaarlijk

Wespenvragen op NPO Radio 2

In het programma Het Oor Wil Ook Wat op Radio 2 konden luisteraars op zondag 4 juli 2021 vragen over wespen stellen. Deze werden in de uitzending beantwoord door "Wespenvriend" Sjoert Fleurke. Terugluisteren kan via: https://www.nporadio2.nl/uitzendingen/het-oor-wil-ook-wat/fba6d368-74cd-4cf2-83fb-ed0f76512b29/2021-... (tussen 1:26:10 en 1:33:55).

Artikel in NatuurRondom

In het zomernummer 2021 van het blad NatuurRondom van IVN Nederland afdeling Roden-Norg staat een positief artikel over wespen waarin ik uitgebreid wordt geïnterviewd door Bert van der Pol.

Artikel in het tijdschrift Landleven

In 2020 heeft fotografe/schrijver @FeikjeBreimer mij geïnterviewd en heeft ze een paar keer meegelopen bij het verplaatsen van wespennesten. Dat heeft een kleurrijk en positief artikel over wespen opgeleverd in het tijdschrift Landleven v/d maand juli 2021!
https://www.landleven.nl/magazine/edities/juli-2021/

Online Artikel van RTV Drenthe

Een artikel op de website van RTV Drenthe (16 juni 2021) over het fenomeen bijenzwermen die regelmatig worden aangezien voor wespen. Hoe kan men het verschil zien tussen honingbijen en wespen?

Vermelding bij Een Vandaag

Op 29 april 2021 werd tijdens een nieuwsitem over de resultaten van een wetenschappelijk onderzoek naar het nut van wespen het Twitter account van de Wespenstichting genoemd.

Bijen het slachtoffer van wespenverdelging

In februari 2021 heeft RTV Oost een nieuwsitem gepubliceerd over een verdelging van een 'wespennest' in Enschede. Op de video bij het item was echter te zien dat het geen Franse veldwespen waren zoals werd beweerd, maar honingbijen. Na verontwaardigde reacties heeft RTV Oost nader onderzoek laten doen en mij geïnterviewd over deze kwestie. Dit leverde een nieuw artikel op.
Hopelijk leert men van deze kwestie dat niet zomaar overal de gifspuit op gezet moet worden. Want ook al waren het wel (Franse veld)wespen geweest dan nog was verdelging in een spouwmuur op ca. 10 meter hoogte en op ruime afstand van het dichtstbijzijnde balkon onnodig geweest.

Interview bij de PVDD

Interview over wespen tijdens een online event van de afdelingen Groningen, Friesland en Drenthe van de Partij voor de Dieren op 14 maart 2021.

Presentatie bij een Vlaams brandweercongres

Op het digitale Brandweercongres 2020 dat werd georganiseerd door Brandweervereniging Vlaanderen en dat ook toegankelijk was voor Franstalige en Nederlandse collega's, heb ik een presentatie gehouden met als titel "Van wespenbestrijding naar overlastbestrijding op natuur- en diervriendelijke wijze."

Vroege vogels

Artikel op de website van het radioprogramma Vroege Vogels naar aanleiding van een item over wespen. Het radiofragment is te vinden in het artikel.

Dagblad Trouw

Artikel in het dagblad Trouw over wespen en wespennesten.

Brandpunt

Interview met de wespenvriend op de website van Brandpunt+ van NPO3.

RTV Noord

Item over wespen in het programma Noord Vandaag op RTV Noord op 4 augustus 2020.
Het onderdeel over wespen is van 11:30 tot 18:00.

Algemeen dagblad

Interview in het Algemeen Dagblad over het levend verplaatsen van wespennesten als alternatief voor verdelging.

Nieuwsitem bij RTV Drenthe

Video over het verplaatsen van een wespennest van de Gewone wesp (Vespula vulgaris) uitgezonden door RTV Drenthe.

Friesch dagblad

Mooi positief artikel over wespen in het Friesch Dagblad.

Friesch Dagblad

Artikel in het Friesch Dagblad over de onzin van het roekeloos verwijderen van alle wespennesten.

RTV Noord

Een artikel over wespen op de website van RTV Noord naar aanleiding van een radio-interview. Op de foto een nest van de Middelste wesp (Dolichovespula media) dat van een schoolplein is verplaatst naar een veiligere plek.