Blog

Houten paal, nog net rechts zichtbaar, met daarnaast een wespenvanger, een val voor wespen met een doorzichtige pot en een geel deksel, dat aan een wit touwtje hangt. Er zit een label over het grootste deel van de pot, maar onderin zie je allemaal dode insecten liggen.

Een wespenvanger: hoe effectief is het?

Wanneer je tips zoekt om wespen bij je weg te houden, zit daar vaak ook de tip bij om een wespenvanger of wespenval te maken of te kopen. Er zijn overal wel wespenvangers te koop, online vind je allerlei instructies om een wespenval maken van bijvoorbeeld een plastic (frisdrank)fles. Zo houd je lekker de wespen…

Close-up van een vossenkop met twee wespen die boven de snoet van de vos vliegen.

Vos en Lommer over wespen: enkele aanvullingen

Podcasts zijn mooi vermaak, en kunnen heel informatief zijn. Dus luister ik ook weleens podcasts waarin wespen worden besproken. Soms blijkt dan dat ik als relatieve nieuwkomer (ik ben me pas sinds 2022 echt in wespen gaan verdiepen) toch al heel wat weet. Zo hoorde ik in de podcast ‘Vos en Lommer’ een aantal dingen…

Bakstenen muur waar een aantal witte insecten op loopt. Op het eerste gezicht lijken het witte motten, maar het blijken wespen te zijn die wit zijn van het gifpoeder dat is gebruikt om ze te bestrijden.

“Integrated Pest Management” voor wespen?

Sinds 1 januari 2023 zijn plaagdierbestrijders verplicht om bij de aanpak van overlast door knaagdieren te werken volgens de zogenaamde IPM-werkwijze. IPM staat voor Integrated Pest Management (geïntegreerde bestrijding) en heeft kort gezegd als doel om problemen met plaagdieren op te lossen op een duurzame manier met een minimale inzet van gif. Of zoals het Handboek IPM Knaagdierbeheersing (HIK) stelt:…

Grafiek met enkele flinke pieken en daaronder de volgende tekst: Figuur 7. Relatieve talrijkheid van sociale wespen (uitgedrukt als het gemiddelde aantal nesten gevonden per 100 velduren in mei-augustus) gecombineerd voor Veluwe (1974-2017) en Drenthe in 1990-2022 (Rob Bijlsma).

Neemt het aantal wespen af?

Dat het de laatste tijd niet zo goed gaat met de insecten is algemeen bekend. Diverse onderzoeken duiden op een alarmerende afname van niet alleen het aantal insecten maar ook van het aantal soorten. Een beknopt overzicht van de onderzoeksresultaten is hier te vinden. Ik moet eerlijk zeggen dat deze insectenafname mij persoonlijk de afgelopen 45 jaar…

Brandend hoornaarnest

Het ultieme sadisme: “Kill it with fire!”

Iedereen die wel eens een brandwond heeft gehad zal beamen dat dat afschuwelijk pijn doet. Zoiets wens je je ergste vijand nog niet eens toe! Het in brand steken van levende mensen vinden wij daarom verachtelijk en dat doen wij hier dus al eeuwen niet meer. Ook het levend verbranden van hogere dieren, wat gelukkig…

Grafiek met data-analyse van de vraag naar wespenbestrijding/wespennest verwijderen. Hierbij zie je een gele lijn en een zwarte lijn die beide vanaf april 2021 wat toenemen, dan rond oktober weer inzakken en vanaf april 2022 hoger pieken dan in 2022.

De “wespenplaag” van 2022

Ieder jaar verschijnen er rond de zomer traditiegetrouw onheilspellende berichten in de media over een “wespenplaag”. Dit jaar lijken er inderdaad meer wespen te zijn dan vorig jaar. Hoe komt dat en wat kan je doen tegen wespenoverlast?

Embryonest van een Aziatische Hoornaar. Je ziet een rond gemêleerd beige-achtig bolletje met aan de rechter zijkant een zwarte wesp die onderaan het achterlijf een oranje-geel stuk heeft.

Wespenstichting verwijdert nest van de Aziatische hoornaar uit overkapping in Oud-Beijerland.

Voor het eerst dit jaar is er een nest van de Aziatische hoornaar gevonden in Zuid-Holland. Eric Mahieu, imker en secretaris van de Wespenstichting heeft het nest vrijdagmiddag geïdentificeerd en verwijderd.

De “massamoordenaar” in Limburg

Vrijwel alle mediaberichten over wespen zijn ongenuanceerd, vooringenomen en onnodig negatief. Maar het meest ideale slachtoffer van allemaal, die ene wespensoort voor wie journalisten echt vol op het orgel van angst en haat te keer kunnen gaan, is natuurlijk de Aziatische hoornaar (Vespa velutina). Dit dier is namelijk geen inheemse soort maar een zogenaamde “invasieve…

Scherm met dia van een presentatie met daarop enkele foto's van wespen en de tekst 'Wie siehen die Tiere aus?' Links van het scherm staat een man die duidelijk aan het vertellen is over deze dia, met zijn linkerhand die wijst op het scherm.

Wespenseminars in Duitsland

In Duitsland zijn wespen (net zoals veel andere insecten) beschermde diersoorten. Dat betekent dat op het zinloos verstoren, vangen, verwonden of doden van een wesp of het storen of verdelgen van een wespennest gigantische boetes staan. Deze kunnen, afhankelijk van de deelstaat, oplopen tot tienduizenden euro’s. Dat klinkt misschien extreem, maar het gevolg van deze onbetaalbare boetes…

De 4 grootste misverstanden over de Aziatische hoornaar

Sinds de eerste waarneming in 2017 wordt de Aziatische hoornaar op steeds meer plekken in Nederland aangetroffen. Ook in de media is er relatief veel aandacht voor deze nieuweling wiens lievelingsmaaltje honingbijen is. De berichtgeving is helaas vaak sensatiegericht en niet correct. Na jaren van misinformatie in de media hebben we nu met een aantal…