Wespennest verwijderen?

Een wespennest verwijderen is lang niet altijd nodig. Vergeet niet dat met ‘wespennest verwijderen’ eigenlijk bestrijding met gif bedoeld wordt.

Zelf een wespennest verwijderen?

Zelf een wespennest verwijderen is een absolute afrader. Je hebt allereerst beschermende kleding nodig, zoals een imkeroverall en imkerhandschoenen. En als je niet weet waar je zoal rekening mee moet houden, is de kans groot dat je jezelf alleen maar in meer ellende stort.

Verwijder je bijvoorbeeld een wespennest terwijl er nog werksters buiten rondvliegen, dan krijg je verweesde wespen die snel geïrriteerd zijn en eerder steken dan wanneer ze rustig rond hun nest kunnen bewegen.

Er is ook een kans dat je een wespennest hebt dat helemaal geen gevaar of overlast hoeft op te leveren. Of dat met simpele maatregelen gewoon kan blijven zitten. Als zelfs plaagdierbeheersers wespen en bijen, of zelfs wespen en zweefvliegen met elkaar verwarren …

Een wespennest laten verwijderen?

Een wespennest laten verwijderen dan, is dat een optie? Grote kans dat “een wespennest verwijderen” bij een plaagdierbeheerser betekent dat het nest met gif bestreden wordt. Enerzijds liggen daar veel wettelijke beperkingen op, waaronder de regel dat gif niet in de buitenlucht gebruikt mag worden. Anderzijds is dat gif niet alleen schadelijk voor wespen maar ook voor veel andere dieren. Het is de vraag of je dat moet willen.

En ook hier kan je je afvragen of je een plaagdierbeheerser moet inzetten als die wespen en bijen door elkaar haalt: