Neemt het aantal wespen af?

Dat het de laatste tijd niet zo goed gaat met de insecten is algemeen bekend. Maar in hoeverre geldt deze zogenaamde “insectageddon” ook voor de sociale wespen?

Lees meer
De "wespenplaag" van 2022

Ieder jaar verschijnen er rond de zomer traditiegetrouw onheilspellende berichten in de media over een “wespenplaag”. Dit jaar lijken er inderdaad meer wespen te zijn dan vorig jaar. Hoe komt dat en wat kan je doen tegen wespenoverlast?

Lees meer
De "massamoordenaar" in Limburg

De Aziatische hoornaar moet het regelmatig ontgelden in de media. In december 2021 werd ze verantwoordelijk gehouden voor de "massamoord" op 7 bijenvolkeren. Maar is dat wel terecht?

Lees meer
Het ultieme sadisme: "Kill it with fire!"

Als iemand een foto van een wespennest op social media zet, zit er bijna altijd wel een reactie bij met bovenstaande of vergelijkbare animated gif-plaatje met de tekst: “Kill-it-with-fire!”. Helaas blijft het niet altijd bij een wrede fantasie…

Lees meer
Wespenseminars in Duitsland

In Duitsland is het in principe verboden om wespennesten te verdelgen. Hoe men in Duitsland problemen met wespen op natuurvriendelijke wijze oplost kan je leren op speciale seminars die daar af en toe gegeven worden.

Lees meer
Waar waren de wespen dit jaar?

Hoe komt het dat al die voorspellingen van een "wespenexplosie" in 2021 niet zijn uitgekomen en wie of wat zit er achter dit soort angstaanjagende berichten?

Lees meer