Wespenseminars in Duitsland

Blog

Inzichten | Door: Sjoert Fleurke |
Scherm met dia van een presentatie met daarop enkele foto's van wespen en de tekst 'Wie siehen die Tiere aus?' Links van het scherm staat een man die duidelijk aan het vertellen is over deze dia, met zijn linkerhand die wijst op het scherm.

In Duitsland zijn wespen (net zoals veel andere insecten) beschermde diersoorten. Dat betekent dat op het zinloos verstoren, vangen, verwonden of doden van een wesp of het storen of verdelgen van een wespennest gigantische boetes staan. Deze kunnen, afhankelijk van de deelstaat, oplopen tot tienduizenden euro’s. Dat klinkt misschien extreem, maar het gevolg van deze onbetaalbare boetes is dat men daar wat betreft natuurvriendelijke oplossingen voor wespenproblemen decennia voorloopt op ons eigen land. Anno 2021 wordt het in Nederland immers nog steeds vanzelfsprekend gevonden om hele wespenvolken met een overdosis insecticiden te laten verdelgen.

Hoe men in Duitsland problemen met wespen op natuurvriendelijke wijze oplost kan je leren op speciale seminars die daar af en toe gegeven worden. In 2017 was ik aanwezig bij de allereerste daarvan. Deze werd door wespengoeroe Peter Tauchert in de brandweerkazerne van zijn woonplaats nabij Frankfurt gehouden. Wegens de grote belangstelling worden er sindsdien ieder jaar van dit soort bijeenkomsten georganiseerd en zijn intussen ook andere Duitse wespenexperts dit gaan aanbieden.

Peter Tauchert is een echte pionier, en is al bijna 30 jaar werkzaam als “Wespenberater”. Hij heeft in deze tijd duizenden mensen gratis advies gegeven en honderden wespennesten verplaatst. Hij heeft een prachtige website met heel veel informatie over wespen en over de methoden die hij gebruikt. Het is dankzij zijn enthousiaste aanmoediging en tips dat ik en zovele anderen zich ook op deze manier met wespen zijn gaan bezighouden.

Vorige maand heb ik weer eens zo’n Wespenseminar bijgewoond. Deze werd gehouden in Wipperveld, een klein dorpje nabij Keulen. Ik schat dat er die dag rond de 100 aanwezigen waren, grotendeels plaagdierbestrijders en natuurbeschermers. En vrijwel iedereen bleek tevens imker te zijn.

Tegenwoordig geeft Tauchert deze seminars samen met de bekende bijenonderzoeker Dr. Pia Aumeier die het ochtendprogramma voor haar rekening nam. Daarin vertelde ze enthousiast en met veel gevoel voor humor over het leven van sociale wespen en hun rollen in de natuur. Ook besprak ze een aantal bekende maar hardnekkige misverstanden die in de samenleving spelen en natuurlijk ook hoe je die kunt weerleggen.

Na de lunch kon men met microscopen oefenen in het determineren van sociale wespensoorten. Tenslotte demonstreerde Tauchert diverse natuur- en diervriendelijke methoden die hij al jaren gebruikt om allerlei typen wespenproblemen op te lossen.

Het was wederom een interessante en leerzame dag en het is inspirerend om te zien dat zoveel mensen in Duitsland hier serieus mee bezig zijn. Hopelijk is dit soort bijeenkomsten binnenkort ook mogelijk bij ons in Nederland.