Een buffetje met zoet voor de wespen

Op zowel onze website als op diverse andere websites kom je het advies tegen om een buffetje met zoetigheid aan te leggen voor (limonade)wespen. Zo houd je wespen weg bij je eigen eten en drinken, en het kost zowat niks. Hoe maak je zo’n buffetje, wanneer begin je daarmee, en wat is er verder van belang om te weten?

Waarom een buffetje?

Met een buffetje met zoet, ergens op een afstand van je terras of andere plek waar je eet en drinkt, houd je wespen op afstand en weg van jouw eten en drinken. Als ze weten dat er ergens zoetigheid te halen valt, zullen ze daar naartoe gaan en het niet bij jou zoeken. Het is dan wel zaak dat je het buffetje aangevuld houdt. Daarover verderop meer.

Hoe maak je zo’n buffetje?

Zo’n buffetje kan je heel makkelijk zelf maken, en nog zo goed als gratis ook. Begin met fruit, vrijwel iedereen heeft dagelijks fruitresten. Nog beter: overrijp fruit. Mensen zijn er niet gek op, wespen des te meer. Dus gebruik dat overrijpe fruit voor je buffetje voor de wespen.

Vul dat fruit aan met wat vloeibare zoetigheid, zoals suikerwater, jam of honing.

Waar plaats je het?

Zet het buffetje op een plek waar je zelf niet al te veel hoeft te komen, in ieder geval op een goede afstand van je terras. Op zich kan het niet kwaad om er langs te lopen, wespen vliegen wel om je heen, je bent simpelweg een obstakel voor ze om bij hun doel te komen. En bij dat doel willen ze wel komen, dus daarvoor vliegen ze graag om je heen.

Zet het wel op een plek waar mieren er niet bij kunnen komen. Anders krioelt het binnen de kortste keren van de mieren, want die lusten die zoetigheid ook wel.

Wanneer doe je dat?

Begin met je buffetje eind juli of begin augustus. Dat is het moment waarop de limonadewespen (de gewone wesp en de Duitse wesp) op zoek gaan naar zoetigheid. En houd dat in ieder geval de hele maand augustus vol, of begin te minderen wanneer je ziet dat er minder wespen op afkomen.

Aanvullen: ‘s avonds

Hoewel je het buffetje in principe altijd kan aanvullen, omdat de wespen zich echt niet bedreigd zullen voelen wanneer je dat doet, kan je het beste ‘s avonds aanvullen. De meeste wespen hebben namelijk erg slecht zicht, zo ook de limonadewespen. Bij donker zien ze dus nog minder dan overdag. Daarom gaan ze ‘s avonds, zodra het donker wordt, terug naar hun nest .

Als je bij schemer of donker aanvult, is de kans klein dat je er wespen aantreft. Zo kan je veilig het buffetje aanvullen.