De Aziatische hoornaar is veel in het nieuws en om haar opmars in ons land te vertragen wordt er druk gezocht naar de nesten die zij maakt zodat ze vernietigd kunnen worden. Maar hoe herken je een nest van de Aziatische hoornaar? En wat zijn de verschillen met de nesten van onze eigen inheemse wespensoorten?
Met dit overzicht willen we voorkomen dat mensen massaal de nesten van onschuldige wespensoorten gaan bestrijden omdat men al snel denkt met Aziatische hoornaars te maken te hebben. Als je een (beginnend) wespennest vindt, is de kans klein dat het gaat om een nest van de Aziatische hoornaar, omdat deze in Nederland nog relatief zeldzaam is.
Neem dus de tijd om het nest te identificeren en ga niet overhaast te werk.
Wees voorzichtig met bestrijding
BELANGRIJK: Men bestrijdt de Aziatische hoornaar omdat deze het ecosysteem verstoort en slecht zou zijn voor de biodiversiteit. Wij roepen op om terughoudend te zijn en de jacht naar nesten van de Aziatische hoornaar niet te laten resulteren in massale bestrijding van inheemse wespensoorten, want dat is pas echt slecht voor het ecosysteem en de biodiversiteit!
Twee (soorten) nesten
Een kolonie Aziatische hoornaars bouwt in het algemeen twee nesten. Deze zijn:
- Het primaire nest
- Het secundaire nest
Primaire nesten van de Aziatische hoornaar
Primaire nesten van de Aziatische hoornaar kan men vinden op overdekte plekken zoals aan het plafond van schuurtjes, zolders, onder afdakjes en in vogelnestkastjes.
De beginnende koninginnennestjes (ook embryonesten genoemd) hebben de grootte van een pingpongbal en een geelbruine kleur. Het omhulsel is vrij stevig en dikker dan dat van inheemse wespensoorten (m.u.v. de Europese hoornaar).
Beginnend nest van de Aziatische hoornaar gevonden?
Denk je dat je een beginnend nest van de Aziatische hoornaar hebt gevonden? Onderneem zelf geen actie!
Maak een foto van het nest en check onderstaande foto’s van nesten van veelvoorkomende inheemse wespensoorten. De kans is namelijk zeer groot dat het om een onschuldige inheemse wespensoort gaat. Als je toch denkt dat het een nest van de Aziatische hoornaar is, maak dan een melding op waarneming.nl.
Embryonesten van inheemse sociale wespen
Hieronder staan voorbeelden van embryonesten van onze inheemse sociale wespen, inclusief een beschrijving van de nesten. Zo herken je makkelijker en kan je ze onderscheiden van een embryonaal nest van de Aziatische hoornaar.
Gewone wesp
De gewone wesp is de meest voorkomende wesp in Nederland. Nesten bevinden zich in donkere, afgesloten ruimtes zoals op zolders, in spouwmuren of ondergronds.
Kleur: geelbruin
Duitse wesp
De Duitse wesp is een algemene wespensoort die verwant is aan de gewone wesp. Nesten in donkere, afgesloten ruimtes zoals op zolders, in spouwmuren of ondergronds.
Kleur: grijs
Saksische wesp
De Saksische wesp is een algemene wespensoort. Nesten bevinden zich in donkere ruimtes zoals in schuurtjes, op zolders en in vogelhuisjes. Embryonesten hebben vaak een klein tuitje bij de ingang.
Kleur: grijs
Middelste wesp
De middelste wesp is een relatief zeldzame wespensoort. Nesten bevinden zich in de open lucht zoals in struiken en aan gevels. Embryonesten hebben vaak een verlengde ingang (vestibule).
Kleur: grijs
Europese hoornaar
De Europese hoornaar is onze grootste sociale wespensoort. Nesten bevinden zich in donkere, afgesloten ruimtes zoals op zolders, in spouwmuren, holle bomen en vogelhuisjes. De nesten zijn van onder altijd open
Kleur: geelbruin.
Veldwesp
Veldwespen maken zeer kleine nesten en steken zelden. De nesten zitten altijd op warme afgesloten plekken zoals onder dakpannen, in brievenbussen of achter houten betimmering. Veldwespen maken open nestjes zonder omhulsel.
Kleur: grijs.
Secundair nest Aziatische hoornaar
Wanneer het volk gegroeid is, wordt er in de loop van de zomer op een plek in de buurt van het primaire nest een tweede nest gebouwd. Dit is het zogenaamde secundaire nest. Deze bevindt zich meestal op een hoogte van minstens 10 meter, bijvoorbeeld in de kruin van een boom. Na verloop van tijd verhuist de koningin definitief van het primaire naar het secundaire nest waarna het primaire nest langzaam uitsterft.